tiistai 9. heinäkuuta 2013

Ohjeita kissanäyttelyyn

Puhuin edellisessä postauksessa kolmesta kissänäyttelyyn liittyvästä jutusta, mutta määrä taitaa kasvaa ainakin kahdella. Huomasin nimittäin eilen, että minulla jäi kokonaan kertomatta itse näyttelyyn ilmoittautumisesta ja erilaisista säännöistä. Jälleen kerran, tuttua tietoa joillekin, meille taas jotain aivan uutta, joten toimikoon tämä muistilistana tulevia näyttelyitä silmälläpitäen. Kaikki ohjeet ja säännöt joista tässä postauksessa kerron ovat Kissaliiton sivuilta. Kuvat, joita sirottelen postaukseen eivät oikeastaan liity asiaan mitenkään, mutta huomasin, etten vielä ollut julkaissut näitä. Kuvat on otettu talvella ulkoilun jälkeen. Tikru innostui putsaamaan Bondia. 

- - -

Suomen Kissaliitto ry on osa Fédération Internationale Féline (FIFé) katto-organisaatiota. Kissaliiton jäseniä ovat suomalaiset rekisteröidyt rotukissayhdistykset. Rotukissayhdistykseen täytyy kuulua, jotta saa osallistua näyttelyihin. Minä kuulun POROK:iin ja puoliso FINTICAt:iin. Näyttelyitä järjestetään, jotta tietoisuus eri roduista leviäisi. Näyttelyt myös valistavat kissan paremmasta hoitamisesta ja kohtelusta suurta yleisöä. 


Näyttelytyypit
Näyttely voi kestää yhden tai kaksi päivää. Kansainvälisessä näyttelyssä arvostellaan FIFé luokat 1-14. 

Näyttelyyn ilmoittautuminen
Näyttelyihin ilmoittaudutaan näyttelykutsun ohjeiden mukaan. Kissaliiton sivuilta löytyy ilmoittautumiseen tarvittava virallinen lomake. Ilmoittautumismaksu vaihtelee, mutta on yleensä n.30 euroa. Maksu on siis per kissa, per päivä. Maksun suoritettua täytyy maksukuitti liittää ilmoittautumislomakkeeseen. Jos näyttelyn kissamäärä on rajoitettu, ilmoitetaan mahdollinen karsintaperuste kutsussa. Jotta näyttelyyn voi osallistua täytyy myös oman yhdistyksen jäsenmaksu olla maksettuna. 


Kategoriat
Eri kategoriat merkitään roomalaisin numeroin (I, II, III, IV). Kotikissat eivät kuulu mihinkään kategoriaan, vaan arvostellaan erikseen luokassa 14. Meidän kissoistamme Bond kuuluu kategoriaan II ja Tikru kategoriaan III. Eri roduille on myös erilaiset kirjainyhdistelmät. Tikrun on BEN n 24. "BEN" on yllättäen lyhennys bengalista, "n" tarkoittaa mustaa, ruskeaa tai riistaa (Tikrun tapauksessa ruskeaa) ja "24" täplikästä. Bond taas on RAG n 03. "RAG" on lyhennys ragdollista, "n" tarkoittaa myös Bondin kohdalla ruskeaa ja "03" tarkoittaa bicolouria. 

Näyttelyluokat
Kissa etenee kokemuksen ja palkintojen karttuessa eri näyttelyluokkiin. Näyttelyluokka määräytyy ilmoittautumishetken mukaan. Bond kilpaili luokassa 11 (nuoret), joka on tarkoitettu 6-10 kuukauden ikäisille kissoille. Seuraavassa näyttelyssä Bond ilmoitetaan samaan luokkaan kuin Tikru, eli 10 (kastraatti), jossa kilpailevat yli 10 kuukauden ikäiset kastroidut tai sterilisoidut kissat. Tikru sai Kempeleen näyttelyssä kaksi CAP-sertifikaattia kahdelta eri tuomarilta. Kun se saa kolmannen etenee se kahdeksanteen luokkaan (Premier). Koska Bond oli nuorten luokassa ei se vielä saanut serttiä, EX1-arvostelun kylläkin. Eli seuraavassa näyttelyssä tavoitteena on alkaa kerryttämään Bondille serttejä. 

Jos kaikki menee hyvin ja kissoillamme taso riittää, näyttävät seuraavat näyttelyluokat tältä:

8 - PREMIER kissoille, jotka ovat luokassa 10 saaneet kolme CAP-sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta.
6 - INTERNATIONAL PREMIER kissoille, jotka ovat luokassa 8 saaneet kolme CAPIB-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa kolmelta eri tuomarilta. 
4 - GRAND INTERNATIONAL PREMIER kissoille, jotka ovat luokassa 6 saaneet kuusi CAGPIB-sertifikaattia vähintään kolmessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta TAI kahdeksan CAGPIB-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta. 
2 - SUPREME PREMIER kissoille, jotka ovat luokassa 4 saaneet yhdeksän CAPS-sertifikaattia vähintään kolmessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta TAI yksitoista CAPS-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta. 

Meillä oli rohkaiseva alku, mutta täytyy tietenkin olla realisti näiden asioiden suhteen. Halusin kuitenkin liittää eri tasot tähän ihan vain muistutukseksi siitä, miten näyttelyluokkia tulkitaan. 


Arvostelu
Näyttelyssä kissa käy läpi kaksi erillistä arvostelua: laatuarvostelun sekä vertailuarvostelun. Laatuarvostelussa kissaa verrataan kansainväliseen FIFén rotustandardiin. Vertailuarvostelussa taas kissoja verrataan keskenään. Molemmissa kissa voi saada erilaisia sertifikaatteja/arvostelutuloksia. Luokka-arvosteluiden lista on niin pitkä, että sen voi jokainen käydä katsomassa Kissaliiton sivuilta kohdasta "Kissanäyttely". Vertailuarvostelussa ovat seuraavat tulokset mahdollisia: VP (värin paras), TP (tuomarin paras) sekä KP (kategorian paras). Sekä Tikru että Bond pääsivät TP:hen. Bond sijoittui kolmanneksi. 


Näyttelyyn valmistautuminen
Jotta kissa saa osallistua näyttelyyn, täytyy sillä olla rokotukset kunnossa. Kissa täytyy olla rokotettu kissaruttoa ja -nuhaa vastaan ja tehosterokotukset täytyy olla annettuna vähintään 15 päivää ennen näyttelyä. Eläinlääkärin täytyy merkitä rokotteen voimassaoloaika joko kissan lemmikkieläinpassiin tai rokotustodistukseen. Suomessa rabies-rokotusta ei vaadita. Sekä Tikrulla että Bondilla on kuitenkin molemmilla rabies-rokotus. Tikru tuotiin Ruotsista, joten passin saadakseen se täytyi rokottaa. Molempia kissoja myös käytetään paljon Ruotsin puolella, joten rokotukset ja passit ovat hyvät olemassa. 

Näyttelyyn osallistuvan kissan täytyy painaa vähintään kilon. Tikrua ja Bondia ei ole hetkeen punnittu, mutta tämä sääntöpykälä kyllä ylittyi niiden kohdalla reilusti :)

Jos kissa on yli 10 kuukauden ikäinen, täytyy sillä olla mikrosiru. Sääntö ei kuitenkaan koske ennen 1.1.2002 syntyneitä kissoja. 

Kissan kynsien täytyy olla lyhennetyt, jotta se saa osallistua näyttelyyn. Tämä tietenkin siitä syystä, ettei  paniikin iskiessä synny liian suurta vahinkoa toiselle kissalle tai ihmiselle. 

Kun kissa esitetään tuomarille, täytyy sen olla puhdas ja takuton. Myös korvien, silmien, hännän ja hampaiden tulee olla hoidetut. 

Näyttelyyn otetaan kissan lisäksi mukaan sen rekisterikirja ja/tai rokotustodistuksen, mikrosirutodistuksen sekä järjestävältä yhdistykseltä saatu näyttelyvahvistus. Näyttelyssä kissa on häkissä. Häkkiä varten tarvitaan verhot kolmelle sivulle. Häkin mitat ovat 65x65x56. Huomasimme myös, että häkin päällys on hyvä peittää. Onneksi meillä oli mukana ylimääräisiä vilttejä. Häkin edusta on myös hyvä kyetä peittämään. Häkkiin laitetaan tietysti myös astiat vettä ja ruokaa varten sekä hiekkavati. Kauneudenhoitovälineet kulkivat myös mukana näyttelypaikalle. 

- - -

Seuraavassa postauksessa etenen toiseen Kempeleen näyttelypäivään. Siinä yhteydessä kerron myös enemmän siitä, miten näyttelypäivä etenee. 

<3

4 kommenttia:

Mirkkukaroliina/Burmanhurmaa kirjoitti...

Kiva lukea näyttelytouhuista, oma kissanpentuni kotiutuu kuukauden päästä ja ensimmäinen näyttely on joulukuussa. Edessä on siis ainakin kissan pesu, kynsien leikkaaminen ja verhojen ompelu :)

Ihania pesu-hali kuvia kissoistasi <3

Maria kirjoitti...

Mukavaa, että näyttelyjutuista on hyötyä myös muille :) Minkä rotuinen kisu sinulle tulee? Onnea ensimmäiseen näyttelyyn!

Mirkkukaroliina/Burmanhurmaa kirjoitti...

Aikaa onkin vierähtänyt, nyt on enää odotusta 10 päivää eli meille kotiutuu silloin burmanpentu. Kiitos, toivotaan että eka näyttely menee kunnialla läpi. Tukijoukkoina onneksi kaksi kasvattajaa ja omia burmiaan aikaisemmin näytellyt ystäväni :)

Maria kirjoitti...

Odotus siis päättyy pian, hienoa! Toivottavasti kaikki menee loistavasti :) Minne päin olette menossa näyttelyyn? Kaikki menee varmasti hyvin!